JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Terabit Ethernet nästa?
Flera ingenjörer föreslår att det är dags att inleda ett standardiseringsarbete för terabit Ethernet.
– Standardiseringsarbetet tar fyra år. Arbetet med 100 Gbit/s Ethernet startades för sent, säger Don Lee, nätverksingenjör på Facebook.
Behovet är så desperat att Facebook säger sig överväga att bygga egen nätverksutrustning, eftersom dagens snabbaste standard 10 Gbit/s, från år 2002, inte räcker till. Det berättar tidningen EE Times.

Utspelet kommer medan standardiseringen av 100 Gbit/s Ethernet (802.3ba) fortfarande ligger ett år framåt i tiden, efter att ha påbörjats i november 2006.

Facebooks behov ligger idag på nivån "multipla 100 Gbit/s-länkar". Och behovet mer än dubbleras varje år just nu i Facebooks datacentraler, som servar 300 miljoner användare.

Don Lee vill ha 16-Tbit/s växlar, men det finns bara  2 Tbit/s-växlar att få tag på.

En annat förslag, som kanske skulle kunna ge resultat snabbare, är att standardisera 400 Gbit/s Ethernet. En lösning har presenterats som slår samman existerande teknik för seriella 25 Gbit-länkar.

Efterfrågan på högre datanätshastigheter kommer från webbföretag.

– Alla på Topp 25-listan har samma problem. Vi har så mycket jobb med att expandera våra nätverk att vi knapp hinner hålla sådana här presentationer, sade Don Lee till en hundrahövdad publik av nätverksingenjörer på ett forum arrangerat av Ethernet Alliance.

Handuppräckning visade dock ett begränsat intresse hos deltagarna. Endast en sjättedel var beredda att stödja starten av en terabit-arbetsgrupp. En tredjedel var beredda att stödja en arbetsgrupp för 400 Gbit/s.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)