JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU ger Intel böter på 11 miljarder
Intel ska betala 11,2 miljarder kronor i böter till EU för brott mot konkurrensreglerna. Det beslutade EU-kommissionen idag. Intel hävdar att domen är felaktig och kommer att överklaga.
Enligt EU-kommissionen har Intel betalat datortillverkare och återförsäljare för att inte använda och sälja produkter från konkurrenten AMD, något som strider mot EUs konkurrensregler.

Kommissionen säger att Intel gett rabatter till kunder på villkor att de köpt huvuddelen – ofta uppemot 95 procent – av sina processorer från Intel, och dessutom flera gånger betalat datorkedjan Media Markt kontanter för att enbart sälja datorer byggda på Intels kretsar. Därtill har Intel, enligt EU-kommissionen, betalat tillverkare för att stoppa eller försena lanseringen av produkter som innehåller AMD-kretsar. Kommissionen namnger datortillverkarna Acer, Dell, Hewlett-Packard, Lenovo och NEC som mottagare av pengarna.

– Intel har skadat miljoner europeiska kunder genom att avsiktligt agera för att hålla konkurrenter borta från marknaden för datorchips i många år. Så allvarliga och långvariga brott mot EUs antitrustlagar kan inte tolereras, säger konkurrenskommissionär Neelie Kroes i ett uttalande.

Enligt EUs regler kan brott mot konkurrensreglerna bötfällas med upp till 10 procent av företagets årsomsättning. Så mycket blev det inte denna gång – Intel omsatte cirka 290 miljarder kronor i fjol och böterna på 11,2 miljarder motsvarar sålunda 3,8 procent av den omsättningen.

Trots det är Intel upprört över att bli bötfällt. Intels vd Paul Otellini skräder inte orden när han uttalar sig om domen:

– Vi anser att beslutet är felaktigt. Inte en enda kund har skadats. Intel kommer att överklaga, säger han i ett pressmeddelande.

– Vi anser inte att vi har brutit mot europeisk lag. På en konkurrensutsatt marknad med två dominerande spelare är det fullt naturligt att när den ene vinner en order så förlorar den andre.

– Intel säljer aldrig några produkter under självkostnadspris. Men vi har kontinuerligt investerat i innovation, i produktion och i att utveckla tekniskt ledarskap. Det gör att vi kan rabattera våra produkter, säger han.

Otellini lovar att Intel under överklagandeprocessen kommer att samarbeta med EU-kommissionen, allt för att övertyga kommissionen om att företaget följer alla tillämpliga lagar och förordningar.

AMD har inte uttalat sig om domen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)