JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Återhämtning för kiselsmedjorna
De stora taiwanesiska kiselsmedjorna TSMC och UMC rapporterar ökad försäljning för fjärde månaden i rad. I april låg omsättningen "bara" 20 procent under april i fjol.
Försäljningen hos världens två största foundries, taiwaneiska TSMC och UMC, är tidiga konjunkturindikatorer och de pekar på att halvledarbranschen är på god väg att ta sig ur lågkonjunkturen. Kring årsskiftet var läget för de två närmast katastrofalt, med en utnyttjandegrad under 50 procent och en försäljning som låg 60 procent lägre än året innan.

Sedan dess har det gått uppåt i accelererande takt. Försäljningen i april uppgick till 5 miljarder kronor för TSMC, "bara" 23 procent under april i fjol. Det ungefär tredjedelen så stora UMC sålde för 1,6 miljarder kronor, 19 procent under april i fjol. Om trenden håller i sig når båda bolagen omsättning på samma nivå som i fjol redan i maj, annars troligen i juni.

- Efter branta nedgångar under två kvartal i rad ser TSMC nu en stark återhämtning. Vi tror att den andra halvan av 2009 blir avsevärt bättre än den första, säger TSMCs ekonomichef Lora Ho i ett pressmeddelande.

Ett problem för TSMC är att man inte lyckats få så bra processutfall (yield) från sin 40 nm-process som man hoppats. Enligt ett uttalande från vd Rick Tsai i tidningen EE Times är företaget dock på väg att få ordning på problemen. Denna process står för 1 procent av företagets produktion.

Rick Tsai gav sig också på några spådomar om utvecklingen för helåret 2009. Han tror att hela halvledarindustrin kommer att backa 20 procent jämfört med 2008, och foundrydelen av industrin backar 25-30 procent. Antalet levererade pc kommer att minska 8 procent, och antalet mobiler minskar 12 procent. Konsumentelektronik klarar sig bättre enligt honom, där blir nedgången bara 7 procent.


Källa: Digitimes. 1 NT$ motsvarar 23,3 öre.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)