JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljömobil ersätter plast med hibiskus
ImageEn mobiltelefon med skal gjort av fibrer från en hibiskusart har börjat säljas i Japan av NEC. Säljargumentet är att mobilen inte bidrar till växthuseffekten.
Blyfrihet och RoHS-direktiv i all ära - japanska NEC går ett steg längre i sitt miljötänkande. Genom att ersätta den oljebaserade plasten i mobilskalet med en biomassa gjord på majsbaserad stärkelse armerad med fibrer från hibiskusarten kenaf hoppas företaget appellera till miljömedvetna japanska kunder som vill ha en kretsloppsvänlig mobiltelefon. Modellen N701iECO började säljas i Japan i förra veckan.

Det är veterligen första gången denna typ av ”bioplast” används storskaligt inom konsumentelektronik. Det är NECs forskare som med hjälp av en konsult har utvecklat materialet. Det består till 90 procent av naturliga råvaror, som majsstärkelse, mjölksyror och fibrer från kenafplantan, en asiatisk hibiskusart. Enligt NEC blir materialet lika slag- och temperaturtåligt som den plast man använt hittills. Hur priset står sig anges inte i informationen från NEC.

Den ingående elektroniken är densamma som i tidigare modeller. 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)