JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Labview mäter processorns energiförbrukning
EMBEDDED WORLD National Instruments har en huvudroll i EEMBC:s länge omtalade energiprestandamått, som ska vara färdigt att tas i bruk i april.
Plugga in processorn i Labview och få ut en snygg kurva på dess energianvändning.

I april ska det äntligen bli möjligt. Då sjösätts Energybench – EEMBC:s prestandamått för processorenergiförbrukning.
 Labview testar automatiskt

Alla existerande EEMBC-mått kan nu energimätas genom att processorn kopplas till NI:s mät och testutrustning.

Testen ska genomföras i 21° C och efter en halv timmes uppvärmning. Detta eftersom temperatur påverkar energiförbrukningen. EEMBC har mätt upp skillnader på 25 procent. Kylningsmetoden är inte standardiserad, men måste uppges.

Testerna upprepas ett stort antal gånger. Strömförbrukningen samplas med viss förskjutning i varje vända för att motverka vikning.
National Instruments (NI) har hjälpt till att ta fram testet. Det genomförs i företagets mät- och testmiljö Labview med tillhörande CPCI-kort.

– Vi behövde en kokboksmetod att mäta effekt. Vem som helst ska kunna göra det på ett standardiserat och upprepningsbart sätt, säger Marcus Levy, ordförande för EEMBC.

Freescale, Analog Devices, AMD och IBM utvärderar testet redan på sina processorer.

NI räknar inte med giganiska säljvolymer genom samarbetet.

– Men vi är alltid på jakt efter möjligheter att missionera datorstött test, säger Joel Sumner som är produkstrateg för Labivew inom inbyggnadsområdet.

Parallellt med energimåttet har EEMBC arbetat på ett test för fordonstillämpningar där Labview genererar indata och mäter utdata. Ett stort amerikansk företag inom fordonsbranschen hjälper till.

– Förr var det processortillverkarna som drev det här med prestandamätning. Men nu har deras kunder tagit över inititivet, säger Markus Levy.

– Det har blivit brända av prestandaangivelser som inte visat sig ha någon bäring i det färdiga systemet. Det är där våra tester kommer in som alternativ. Vi har fått trovärdighet, säger Markus Levy.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)