JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huggsexa efter inbyggare
- De som söker jobb nu har ofta 2-3 andra ansökningar på gång, säger Marco Monzani på Epsilon, ett av de företag som just nu annonserar efter ny personal under rubriken ”Embedded”.
Finns det en inbyggnadstrend? Det undrar Elektroniktidningen efter att ha upptäckt flera platsannonser under rubriker som ”Embedded”, ”Inbyggda system” och ”realtid”.

- Jo, det är full fart, svarar Jonas Thyni på konsulten Realtime Embedded. Vi sitter i intervjuer just nu, kan du återkomma senare?

Elektroniktidningen: Tyvärr inte, hur många ska ni anställa?

- Vi är 14 nu och planerar realistiskt att anställa kanske två i ett första skede. Men det beror lite på vilka sökande vi får in, säger Jonas Thyni.

- Men det är många som annonserar nu. Och de duktiga slåss förstås alla om. Konkurrensen är hård.

Elektroniktidningen: Nu hör de du intervjuar vad du säger.

- Det är ingen hemlighet att det är så, säger Jonas Thyni.

Den som anställer flest inbyggare just nu är IT-konsulten Prevas, som annonserar efter sammanlagt 50 systemutvecklare, elektronikkonstruktörer, applikationsutvecklare och testare.

Konsulten Epsilon behöver bara 40 personer. Men det är å andra sidan mer än en fördubbling från nuvarande 30.

- Inom hela Epsilon har vi en debiteringsgrad på 80-82 procent. Och här i Göteborg är siffran 94 procent. Så vi är alla mycket upptagna, berättar biträdande konsultchefen Marco Monzani.

- Men det är många företag som söker efter utvecklare just nu. Marknaden går ganska bra nu sedan kanske sex månader.

Altran Technologies vill växa från 30 till 50 personer under året. Men företagets manager Frédéric Laziou tror att inbyggnadstrenden kan vara något av en synvilla.

- Inbyggda system är väl en sammanslagning av det som man kallade för mjukvara och elektronik förut.

- Mobiltelefoner har ju funnits länge, och bilar med elektronik, säger Frédéric Laziou. Den riktiga innovationen och industriella trenden idag ligger i realtidssystem.

Elektroniktidningen: Är det svårt att få tag på folk?

- Det är det som är utmaningen. År 2002 var det enkelt att hitta duktigt folk, då var det inte så många som anställde. Idag har de duktiga 2-3 jobberbjudanden redan då de kommer på intervju, säger Frédéric Laziou.

- Här gäller det verkligen att vara ”innovativ” i sättet att hitta kandidater. Det räcker inte med att annonsera. Där har jag mitt eget recept.

Elektroniktidningen: Berätta!

- Nej. Ok, jag kan säga att Sverige är en stor familj där nätverk är viktigt. Man hittar folk genom att någon känner någon.

- Samma sak gäller när man gör affärer, att man känner andra som man vet är duktiga. Utan personliga relationer är det svårt att göra affärer i Sverige, säger Frédéric Laziou.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)