JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linux för realtid i både mobil och mobilnät
Det finns nu en prototyp av en mobiltelefon som använder Linux som realtidsoperativsystem. Linux testas också för realtidsanvändning i linjekort.
Linuxleverantören Montavista har en prototyp av en wcdma-mobil som använder Linux som operativsystem både för basbandsbearbetningen och för att köra tillämpningsprogram.

Processorn är en Texas Omap som har två kärnor. Båda kör Montavistas realtidsversion av Linux.

Prototypen är en funktionsmobil (feature phone). Funktionsmobiler och PC-mobiler – där det kan vara intressant at köra Linux – omfattar idag 75 procent av marknaden. Övriga mobiler är enkla ringmobiler.

Linux testas också i för realtidsprocessning i basstationerna. Inom 12 månader spår Montavista att det kommer att finnas linjekort till salu som kör Linux.

Sammantaget betyder detta att hela mobilinfrastrukturen snart kan klara sig på enbart använda Linux.

I november 2004 annonserade Montavista för första gången annonserade att man lyckats pressa Linux till responstider som gjorde det realistiskt att använda operativsystemet för att hantera dataströmmarna i mobilnäten (länk).

Dagens mobiler och telekominfrastruktur använder speciella realtidsoperativsystem (RTOS) för realtidsbearbetning. Bland dessa finns OSE från svenska Enea, VRTX från Mentor Graphics och VX Works från Wind River.

Montavistas Sven Dietrich och öppenkodaren Ingo Molnar är de två personer som leder utvecklingen av realtidsstödet i Linux. För att korta realtidsresponsen ägnar man sig bland annat åt att omorganisera så att kodsekvenser som inte kan avbrytas blir så korta som möjligt.

Montavista publicerar sina Linuxinnovationer som öppen programvara. Det mesta har historiskt blivit en del av standarddistributionen. Övriga 10 procent överges som regel också av Montavista.

Företaget anser sig trots avsaknaden av programvaruegendom ändå ha ett försprång på cirka ett år som leverantör till mobiler och basstationer. Det beror dels på expertisen det ger att själv bidra till utvecklingen. Och dels på den tid det tar innan innan realtidskoden blir en del av standarddistributionen av Linux.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)