JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ställ diagnos med mobilen
Den israeliska operatören Cellcom testar nu mobiler som kan upptäcka såväl bröstcancer som hjärtbesvär. Mobilerna är utrustade med IR-kameror och andra sensorer.
Diagnosticera bröstcancer och hjärtsjukdomar med mobiltelefonen låter lite som science fiction, men är enligt den israeliska tidningen Haaretz ett verkligt projekt. Bakom ligger entreprenören Nitzan Yaniv, en psykolog som också forskat på IR-fotografering.

För bröstcancerdiagnostiken utgick Yaniv från två kameror, en som analyserar temperaturskillnader på olika delar av bröstet och en annan som analyserar skillnader i syreflöde. Tillsammans med en rad programmerare och tekniker integrerade han funktionen hos dessa kameror i en enda sensor som kan anslutas till en vanlig mobiltelefon.

Han sålde också in idén hos operatören Cellcom, som nu driver projektet vidare. Enligt Haaretz försäkrar Cellcoms forskare att utrustningen inte kan användas för något annat än det avsedda ändamålet, och vill därmed lugna oron för ofredande smygfilmare. Teoretiskt kan ju IR-sensorer fotografera genom kläder.

För hjärtdiagnostik samarbetar Yaniv med en annan israelisk forskare, professor Amos Katz vid medicincentret Soroka. Denne har utvecklat prisbelönta sensorer och programvara för ändamålet.

Såväl bröstcancer- som hjärtdiagnostiken håller på att utvärderas av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Verklighet: Haaretz mobildiagnostik
Science fiction: Medicinsk tricorder från teveserien Star Trek


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)