JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strömförbrukning viktigast för Intelchefen
Att få bukt med strömförbrukningen i elektronikutrustning är högsta prioritet för Intel, säger företagets chef Paul Otellini i en intervju med tidningen Electronic News. Vägen dit stavas parallellism.
I Intels värld är numera energiförbrukning i fokus. Och då menas inte bara på kretsnivå.

- Energiförbrukning är en av industrins mest kritiska frågor. För Google och andra företag med stora serverfarmer är elnotan numera högre än kostnaden för datorerna, säger företagets vd Paul Otellini i en intervju med tidningen Electronic News.

Men han tror förstås inte att kunderna är villiga att försaka prestanda till förmån för lägre effekt. Istället ska ökad parallellism göra att beräkningshastigheterna ökar utan att strömförbrukningen följer med.

- Parallellism är enda sättet att nå målen. Operativsystemen är redo. Hårdvaran klarar redan multitrådning, konstaterar han.

Strax under strömförbrukningen på Otellinis agenda kommer Wimax, som han ser som "wlanets storebror". Han utesluter inte att Wimax kan bli den globala standard för trådlöst Internet som han anser att världen behöver.

- Wimax är ett steg i rätt riktning, säger han.

De tekniska problemen för att nå detta mål är överkomliga, menar han. Istället är det lagar och bestämmelser i olika delar av världen som sätter käppar i hjulet.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)