JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lundinova knoppar av Internettelefonfirma
UPPDATERAT Konsultföretaget Lundinova startar ett dotterbolag som ska utveckla IP-telefoner och andra produkter för ljud- och bildkommunikation över Internet. De första produkterna lanseras nästa år.
Att blanda konsultverksamhet med produktutveckling är inte helt lätt. Konsultföretaget Lundinova i Lund, som har en hel del idéer till produkter, har därför bestämt sig för att bedriva produktverksamheten i ett eget bolag, kallat L.I.P., uttytt Lundinova Internet Products.

- Det handlar om produkter för den nya generationens mobiltelefoni, som använder Skype och liknande. Där ser vi en nisch, säger Lundinovas vd Johan Marnfeldt.

Produkterna härrör från ett exjobb och ett antal utvecklingsprojekt inom ljud- och bildkommunikation över Internet som Lundinova bedrivit i egen regi. Enligt företaget kommer det att råda brist på telefoner och andra kommunikationsenheter som kan utnyttja den våg av Internettelefoni som väntas skölja över världen de kommande åren.

- Vi tror att folk kommer att behålla sina mobiltelefoner, de kommer att ha bredband och de vill prata billigt, både hemma och på jobbet. Och vi tror att det kommer att vara svårt för de klassiska mobiltelefonbolagen att vara med här - de konkurrerar då med både sig själva och med sina kunder, säger Marnfeldt.

Att Lundinova kan hamna i en liknande lojalitetskonflikt är han fullt medveten om. Därav konstruktionen med ett fristående bolag, där Lundinova på sikt inte ens behöver vara majoritetsägare.

- Vi vill se det nya företaget som en kund. Ambitionen är att det ska ha en fristående styrelse. Vi är gärna delägare.

Det nya bolaget har delfinansierats av Almi med ett så kallat mjukt lån som ska återbetalas på fem år. Men Johan Marnfeldt diskuterar redan med Internettelefonioperatörer och teknikleverantörer om vidareutveckling, samt med investerare om tillväxt och marknadslansering. Han utesluter inte heller en börsintroduktion, även om han tycker det är på tok för tidigt att diskutera den frågan.

De första produkterna från L.I.P. kommer till nästa år, ambitionen är en lansering till sommaren.

- Vi har tydliga idéer, men vill inte visa upp något ännu, säger Johan Marnfeldt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)