JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Staffan Skogby:
Finns de starka drivkrafterna för 5G-introduktionen?
Mobilmässan Mobile World Congress (MWC) i Barcelona var i slutet på februari. Förväntningarna är på topp inför 5G-introduktionen. Som vanligt är det de nya telefonerna och surf­plattorna som får den största uppmärksamheten i massmedia, men det är först 2019 som det beräknas finnas 5G-telefoner på marknaden. Delar av tekniken har testats under vinter-OS i Pyeongchang.

Det ska bli intressant att se hur mycket som kommer att handla om området uppkopplade fordon. En framtid finns inom området Intelligenta Transportsystem (ITS). Fordon kan då skicka information om sin position, riktning och fart. Kommunikationen rör fordon till fordon (V2V) och fordon till infrastruktur (V2I). Utvecklingen drivs också av avancerade system för förarassistans (ADAS). 

Men som vi tidigare påpekat drivs nästa generation av ­kommunikationsbehoven inom olika domäner inte minst inom uppkopplade fordon. SER hade ett seminarium i höstas om IoT och uppkopplade fordon med Northstream, Scania och Ericsson. 

Det blir intressant att se hur det kommer att återspeglas i introduktionen av 5G. Mot slutet av förra året spikade sam­arbetsorganisationen 3GPP de första specifikationerna för den nya mobilstandarden. Trots att 5G finns är det åtskilligt kvar att göra när det gäller att öppna för de nya tillämpningarna. Men parallellt växer andra kommunikationsstandarder för fordon fram som Bluetooth 5 och WiFi 802.11p. 

Staffan Skogby
Styrelseledamot SER, 
Svensk Elektro- och Dataingenjörers Riksförening
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)