JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Värsting till ADC
National Semiconductor har lanserat en 8-bitars AD-omvandlare som samplar i gigahertzhastighet. Den är tillverkad i ren CMOS och påstås dra betydligt lägre effekt än alternativen.
National Semiconductors nya AD-omvandlare, ADC08D100, integrerar två omvandlare på samma chips. Därmed kan den digitalisera två signaler till 8 bitars upplösning med en hastighet på upp till 1 GSampel/s per kanal.

Omvandlaren är tillverkad i en 0,18 μm CMOS-process och matas med 1,9 V. När båda kanalerna samplas med högsta hastighet drar omvandlaren 1,6 W. Det är en halvering jämfört med föregångaren, men också klart bättre än vad konkurrerande produkter i BiCMOS eller bipolärteknik klarar, hävdar National.

- Den låga effektförbrukningen gör också att vi kan använda en mindre kapsel än konkurrenterna, eftersom behovet av att kunna leda bort värme minskar, säger Uwe Kopp på Nationals europakontor.

Omvandlaren kan även programmeras att sampla på både upp- och nerflanken hos en signal. Det gör att man kan fördubbla den maximala samplingshastigheten, till 2 GSampel/s, genom att utnyttja både de inbyggda omvandlarna till en kanal. Samplingsklockan hos respektive kanal kan oberoende av varandra kalibreras i steg om 0,1 ps.

Tanken är att omvandlaren ska finna sin plats i exempelvis digitaloscilloskop, automatiska testutrustningar, basstationer, satelliter och kommunikationssystem som kräver direkt IQ-konvertering.

ADC08D100 kommer kapslad i en TQFP med 128 anslutningar. Planen är att volymproduktionen ska vara igång i januari 2005, likaså ska provexemplar finnas framme då.

Inom kort kommer företaget även att lansera en motsvarande krets som samplar med 500 MSampel/s, medan en 1,5 GSampel/s-variant väntas dyka upp i början av nästa år.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)