JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers renrum bas i Kinasamarbete
Ett tjugotal ledande forskare vid Chalmers och Shanghais universitet inleder samarbete inom mikro- och nanosystem. Visionen är minst av allt blygsam: man vill ta de kinesiska och svenska industrierna för mikrosystem och elektronik till världsklass.
Målet är att öppna för ekonomiskt och tekniskt utbyte, samt utbyte av studenter, mellan Kina och Sverige, men också mellan Kina och andra länder som ligger väl framme inom teknikområdet. Det ska ske genom ett nyinvigt SMIT (Sino-Swedish Microsystem Integration Technology) centrum vid Shanghais universitet. Centret i Shanghai kommer att samarbeta nära med det SMIT-centrum som invigdes på Chalmers i våras. Man ska utbilda mastersstudenter och doktorer och utföra såväl grundforskning som tillämpad forskning menad att utveckla elektronikprodukter.

- Shanghai har forskning på hög nivå inom området. Det vi på Chalmers kan erbjuda, förutom vårt kunnande, är ett renrum av världsklass, säger Johan Liu, professor i elektronikproduktion på Chalmers och koordinator för samarbetet.

Programmet stöds av Vinnova, Göteborgs stad och Shanghai liksom av ett antal industriella samarbetspartners; svenska Mydata och Foab Elektronik, japanska Hitachi, amerikanska Heller Industries och finska Asperation.

Fem doktorander ska anställas på industridrivna projekt. Doktoranderna, som kommer att tillbringa tid i både Shanghai och Göteborg, kommer delvis också att finansieras av SMIT Sverige.

Det svenska SMIT-centret ska också hjälpa kineserna sätta upp en avancerad produktionslina för integrerade mikrosystem, samt med forskningsutrustning till ett värde av tre miljoner kronor.

Budgeten är inledningsvis fem miljoner kronor.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)