JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avnet köper Hattelands ex-partner SEI
Starkare position i Europa. Det är målet när den amerikanska stordistributören Avnet nu köper SEI Macro Group av franska Sonepar.


För den amerikanska distributören Avnet har den relativt svaga närvaron i Europa länge varit ett problem. I synnerhet som värste konkurrenten, Arrow, varit betydligt starkare i den här delen av världen. Köpet av SEI är ett försök att ändra på detta.

- För svensk och nordisk del betyder affären ingenting på kort sikt, kommenterar Ted Ricksäter, vd på Avnets svenska kontor.

I juni köpte Avnet sin amerikanska kollega Marshall Industries. Detta företag ägde 16 procent av Eurotronics, SEIs moderbolag, resten ägdes av den franska elgrossisten Sonepar. Avnet förklarade redan då sin avsikt att även köpa resten av Eurotronics och SEI.

Marshallköpet fick konsekvenser i Norden. Den Norgebaserade distributören Jacob Hatteland som länge haft ett nära samarbete med SEI förklarade att de båda företagen nu får gå skilda vägar. Hittills har Hatteland inte knutit upp någon ny internationell partner.



Blir tvåa i Europa


När nu Avnet fullföljer sin avsikt, och köper resten av SEI, seglar man upp som nummer två på Europamarknaden för komponentdistribution, med en beräknad omsättning på över 2 miljarder dollar. SEI omsatte 550 miljoner dollar förra året. Störst i Europa, precis som i USA, är alltjämt Arrow.

Avnet och SEI har flera stora gemensamma leverantörer, exempelvis Analog Devices, Hewlett-Packard, Intel, Motorola, Philips och Texas Instruments.

Sonepar äger även elgrossisten Otra, som i sin tur är delägare i distributören Storel i Göteborg. Storel berörs inte av dessa affärer.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)