JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska streckkoder blir amerikanska
Amerikanska Intermec köper den svenska streckkodsspecialisten UBI, United Barcode Industries. I och med köpet blir Intermec störst i världen på streckkodsutrustning.

Det svenska streckkodsföretaget UBI, mest känt för de streckkodsskrivare man tillverkar i Göteborg, har länge varit framgångsrikt i Europa. Men på USA- marknaden har det varit trögare.

Amerikanska Intermec, starkt på RF-sidan av streckkodsbranschen, har å andra sidan inte haft några större framgångar i Europa.

Meningen är nu att de båda företagen ska komplettera varandra, såväl tekniskt som i fråga om marknadskunnande och marknadsposition, säger UBIs informationschef Karin Avasalu.

Intermecs ägare Western Atlas, expanderar just nu kraftigt. Nyligen köpte man ett annat streckkodsföretag - Norand - också det starkt på trådlös kommunikation.

Resultatet när fusionerna är klara blir ett företag som är ungefär sex gånger större än UBI är idag. Man får 2 700 anställda - UBI har 370 - och en omsättning på 5,5 miljarder kronor, mot UBIs 650 miljoner.

Sven Skarendahl, idag VD på UBI, blir framöver Europachef för Intermec med säte i London. Det svenska huvudkontoret får en underordnad roll. Men skrivarfabriken i Göteborg blir desto viktigare.

- Det började egentligen med att Intermec ville köpa skrivare på OEM-basis för den amerikanska marknaden, säger Karin Avasalu.

- Så småningom kom båda företagsledningarna, var och en för sig, fram till att en fusion nog vore ännu bättre, berättar hon.

UBIs hittillsvarande ägare, brittiska Charterhouse Development Capital, har tidigare sagt att man tänkt börsintroducera UBI. Så blir nu naturligtvis inte fallet.

Enligt UBI omfattar marknaden för streckkodsutrustning ungefär 45 miljarder kronor, och väntas växa med 12-15 procent per år.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)