JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finska Okmetic vill öppna fabb i Östergötland
Om allt går vägen kan Linköping-Norrköpingsregionen få en fabrik för kiselkarbidsubstrat inom något år.
- Vi har ännu inte fattat något formellt beslut men vi har skickat in en ansökan till miljödomstolen, säger finska Okmetics vd Asko Vehanen.
 
Företaget har bedrivit forskning kring tillverkning av kiselkarbidsubstrat sedan 1993 på Linköpings universitet. Idag har man cirka 15 anställda i Sverige och tanken är att kommersialisera den tillverkningsprocess som utvecklats på universitetet.
 
Kiselkarbid börjar betraktas som en mogen teknik även om substraten bara är två tum i diameter och de fortfarande plågas av materialdefekter, så kallade mikropipor.
 
Tidningen östgöta Correspondenten pekade strax före jul ut tre möjliga orter för fabriken. Men om det blir Norrköping, Linköping eller Mjölby som drar det längsta strået är inte klart. Inte heller hur stor investeringen blir. En fullskalig fabrik kostar ett par hundra miljoner kronor medan minimiinvesteringen ligger på några tiotals miljoner.
 
Ett beslut från miljödomstolen kommer tidigast till sommaren. Verksamheten är i sig inte miljöfarlig men de kemikalier som hanteras kan vid en olycka vålla stora skador. I Stockholm fick till exempel Optillion inte förlägga sin fabrik till Elfas gamla lokaler i Solna eftersom det ansågs för riskabelt.
 
- Hur stor en eventuell investering blir beror på hur halvledarmarknaden utvecklas. Vi måste vara övertygade om att det finns kunder innan vi fattar beslutet.
 
Kommersiell tillverkning av kiselkarbidsubstrat är ett nytt om-råde för Okmetic som har 550 anställda och en omsättning på cirka en halv miljard kronor i fjol. Företaget, som är noterat på Helsingforsbörsen, tillverkar i första hand sex- och åttatums kiselskivor i två fabriker i Finland och en i USA.


Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)