JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "2002 svartaste året för telekomindustrin"
År 2002 blir det svartaste året för telekomindustrin i modern tid. De samlade globala nätinvesteringarna under 2002 minskar minst 20 procent, jämfört med år 2001. Uppgifterna kommer från europeiska storbanken ABN Amro som gjort en global sammanställning för världens 267 största nätoperatörer.
De minskade investeringarna i fasta nät är 24 procent och i mobilnät minskar marknaden ett antal procent, möjligen tio procent. Räknat i pengar handlar det om samlade minskade investeringar i nät på i storleksordningen 500 till 600 miljarder kronor. Investeringarna i fasta nät minskar med 460 miljarder och i mobilnät med uppskattningsvis 90 miljarder.

- En samlad nedgång för de globala nätinvesteringarna med 20 procent under 2002 är konservativt, säger Kenneth Leon i ABN Amro till Elektroniktidningen.

17 procent ned

De siffror som ABN Amro redovisar gäller de totala nätinvesteringarna, det vill säga installation, fastighetsinvesteringar och nätutrustning. ABN Amro anger att de samlade nätinvesteringarna i mobilnät uppgår till 85,7 miljarder dollar 2001, men bara hälften, 40-45 miljarder dollar av detta avser investeringar i nätutrustning.

ABN Amros var klara med sin första sammanställning i slutet av 2001 och den innebär en total nedgång med 17 procent för 2002. Men sedan har det visat sig att nedgången för mobilnät blir betydligt större än de tre procent analytikerna räknat med. ABN Amro har ännu ingen definitiv ny siffra för nedgången för mobilnäten 2002.

- 2002 blir det svartaste året för telekomindustrin under modern tid, säger Lauri Rosendahl i Deutsche Bank i Helsingfors till Elektroniktidningen.

Deutsche Bank, en av världens största banker, räknar själva med att de globala investeringarna i mobilnät minskar med 11 procent under 2002. Men sedan hoppas analytikerna på en vändning 2003.

Får medhåll

Den svenska fondkommissionären Carnegie har samma uppfattning som ABN Amro om den samlade marknadsutvecklingen.

- Vi tror att ABN Amros siffror är realistiska. När det gäller investeringarna i det fasta nätet är ABN Amros siffror helt i linje med vad nätoperatörerna säger, anger Jan Wärding i Carnegie.

Varken Ericsson eller Nokia är beredda att kommentera hur stor den samlade nedgången blir för nätoperatörernas investeringar år 2002.

Nokia anger att de räknar med en nedgång i mobilnäten med högst några procent, vilket uppenbarligen verkar optimistiskt.

- När det gäller investeringarna i fasta nät har vi inte gjort några prognoser eftersom de inte är relevanta för oss, säger Arja Suominen i Nokia.

Ericsson anger att de väntar en nedgång på upp till tio procent i mobilnät och att investeringarna i fasta nät kommer att minska "ytterligare" under 2002. Att nedgången enligt ABN Amro förväntas bli så stor som hela 460 miljarder kronor vill de inte kommentera idag.

- Ericsson gör inga ytterligare preciseringar om vilken marknadsutveckling vi förväntar oss för 2002 utöver vad som sägs i den bokslutskommuniké som publicerats, säger åse Lindskog i Ericsson.

Nokia har en mycket begränsad försäljning av utrustning till fasta nät. Ericsson redovisar att försäljningen för fasta multitjänstnät uppgick till 37,5 miljarder kronor 2002 och naturligtvis borde detta område påverkas av nedgången.


Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)